Eğer bu konu üzerine biraz eğildiyseniz, kişisel web sitesi ya da blog açmanız için size birçok neden sıralayan onlarca yazıyla karşılaşmışsınızdır.
Birbirini tekrar eden ve dolayısıyla konunun odak noktasına eğilemeyen yazılar artık sizi motive etmiyor olabilir. Yine de ben size kişisel web sitenizi açmanız için ayaküstü birkaç neden sıralamak istiyorum: Adınıza bir blog açarak çevre edinebilir, para kazanabilir, sesinizi duyurabilir, yazma alışkanlığı elde edebilir ve bildiklerinizi aktarabilirsiniz…
O zaman sizi mevzunun asıl odak noktasına davet ediyorum.
Kişisel web sitenizi açmanızın tek nedeni dijital itibardır. Yazma alışkanlığını günlük tutarak kazanabilir, çevre edinmek için evinizden dışarı çıkabilir, sesinizi duyurmak için bir megafon kullanabilir ya da bildiklerinizi aktarmak için bu saydıklarımın hepsini yapabilirsiniz.
Ama dijital itibarınızı inşa etmek ve korumak için bunların hiçbiri işe yaramaz. Eğer itibarınızı önemsiyorsanız kişisel bir web sitesi kurmak birincil eylem olmalı.
İkna olmayanlar için: Neden kişisel bir web sitesi açmalıyım?
Çünkü dijital itibardan dolayı: Şurası bir gerçek ki artık tanıştığımız ya da perde arkasını merak ettiğimiz kişiler hakkında bilgi sahibi olmak için arama motorlarını kullanıyoruz. Eğer aranan bir kişiyseniz ve kişisel bir web siteniz yoksa sizi arayan kişi karman çorman sosyal medya hesapları ve verileri arasında doğru olmayan ya da sizi yanlış/eksik tanıtacak bilgilere ulaşacaktır. Eğer kişisel bir web siteniz varsa ve bir de kendinize “hakkında” sayfası oluşturduysanız dijital itibarınızı hem inşa ediyor hem de koruyor olursunuz.
Çünkü dijital itibardan dolayı: Facebook, Twitter, Youtube vb hesaplarınıza güvenmeyin. O hesapların sizi ne kadar doğru tanıtacağınının belirsizliğini geçtim, bahsi geçen hiçbir platformun sonsuza kadar var olma ve sizi taşıma yükümlülüğü yoktur. Yani yarın öbür gün Twitter kapandığında kaybedeceğiniz yalnızca takipçileriniz değil, duvarlarına aile fotoğraflarını astığınız yuvanız da olacak. Kişisel bir web sitesi ise siz domain ve hosting ücretini ödediğiniz ve ortalamanın üstünde bir servisle çalıştığınız sürece hayatta kalır. Blogging servisleri de –şahsi düşüncem- sosyal ağ hesaplarından daha güvenilirdir.
Çünkü dijital itibardan dolayı: Herkes bir konuda uzmandır ya da uzman olmaya çalışır. Klişelere şiddetle karşı olan kıymetli okuyuculardan özür dileyerek; insanlar ikiye ayrılır: Uzmanlığı kabul edilenler ve uzman olduğunu iddia edenler. Uzman olduğunu iddia eden ama bu konuda ortaya somut bir şey koyamayan acınası kişiler arasında olmak istemiyorsanız kişisel bir web sitesi kurarak ve kendinizi ve yaptıklarınızı tanıtmanın yanında ilgili olduğunuz konuda içerik üreterek uzmanlığınızı kanıtlayabilirsiniz. Hayat çok zor, bizden hep “somut” bir şeyler bekliyor.
Çünkü dijital itibardan dolayı: İnternet iyi ya da kötü niyetli, bilinci yerinde ya da değil yüzlerce, binlerce troll ile kaplı. Ağzı olan durmadan konuşuyor ve bu ağızları torba gibi büzmeyi eminim ki kendinize yakıştırmazsınız. Ama ne olursa olsun haksız eleştirilere ya da söylentilere cevap verebilmelisiniz. Twitter ya da Facebook eminim ki bu konuda çok daha etkili gözükecektir size ancak -bu araçların sonsuza kadar yaşam garantisi olmadığı gerçeğini geçtim- hiçbirinde üreteceğiniz içerik gerçek anlamda kalıcı olmayacak ve yeni durum güncellemelerinin ya da son tweetlerin altında kalacaktır. Kişisel web sitenizde yazdığınız her şey sonsuza kadar sizi korur, kollar, sarar, sarmalar.
Çünkü dijital itibardan dolayı: Kişisel markanızı yaratmak tarihte hiç bugün olduğu kadar kolay olmamıştı. Uzmanlığınızı kanıtlamak ya da arama motorlarında çıkmaktan öte kişisel web siteniz ile offline ve online mecralarda inşa ettiğiniz kişisel markanızı destekler, itibarınızın iskeletini oluşturursunuz. Marka olmak artık büyütülecek ya da küçümsenecek bir durum değil. Farkında olmadan hepimiz dijital kimliklerimiz ile kişisel marka olma gayretini birbiri içine geçirdik ve herkes bu durumdan bir şekilde nasibini alıyor. Kişisel web siteniz ile aslında her şeyin ötesinde itibarınızın temelini oluşturduğu “kişisel markanızı” oluşturursunuz.
Blogging servislerinden birini kullanmak istiyorsanız WordPress, Blogger, Tumblr ya da yerel servislerden Blogcu sizi bekler. Eğer domain ve hosting kullanarak kişisel web sitesi açmak istiyorsanız ise arama motorunuza hosting yazmanız yeterli olacaktır.